Luupiikki - Plantaarfaskiitti

Jalkaterän alla on jalkapohjan kalvojänne (plantaarifaskia). Kalvojänne kulkee kantaluun etuosasta etupuolelta ja kulkee eteenpäin ja kiinnittyy varpaiden perusniveliin. Joka askeleella, kun jalka nostetaan plantaarifaskia kiristyy ja stabilisoi pitkittäin kulkevaa jalan holvikaarta. 

Ylikuormituksessa jalkaterään voi tulla repeämiä plantaarifaskian kiinnityskohtaan kantapään sisäpuolelle. Repeämät tulehtuvat usein ja aiheuttavat intensiivisen kivun kantapäihin. Vaivaa kutsutaan luupiikiksi/plantaarifaskiitiksi. Kipu, joka liittyy luupiikkiin ja plantaarifaskiittiin tuntuu usein keskellä jalkapohjaa kantapään sisäpuolella. Kipu tehostuu kuormituksessa ja ennen kaikkea, kun kantapää nostetaan alustasta. 

Luupiikki/Plantaarifaskiitti aiheuttaa usein aamujäykkyyttä ja lievästi ontuvaa kävelemistä kompensoidakseen jalan kivuttomaan asentoon. Luupiikki/Plantaarifaskiitti aiheuttaa usein vahvaa kipua, kun paine kohdistuu kantapään sisäpuolelle tai kantaluun alle. On yleistä, että ensimmäinen askel on erittäin kivulias levon jälkeen, ja kipu lievittyy hieman hetketki kuormituksen keventyessä.

Henkilöillä, joilla on korkeat tai matalat jalkaholvit on enemmän taipumusta saada luupiikki/plantaarifaskiitti. Ylikorostunut pronaatio jalassa vaikuttaa luupiikin/plantaarifaskiitin syntyyn, joten on tärkeää käyttää kenkiä tai pohjallisia, jotka kompensoivat tai poistavat taipumuksen jalan pronaatioon.

Kuormitusta keventävä sekä iskuja vaimentava kantakuppi antaa tehokkaan helpotuksen kipeään luupiikkiin/plantaarifaskiittiin. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.