Iskias | Rehaboteket

Iskias

Yhdistettyä kipua lantioselässä sekä säteilevää kipua alas jalkaan nimetään iskias. Iskias ei ole diagnoosi vaan symptooma tavallisesti esiintyviin kipuvaivoihin lantioselässä. Iskias hermo on kehon suurin ja pisin hermo kaikilla haaroillaan ja se kulkeutuu lantioselästä alas jalkoihin.

Iskiaskipu on tavallista välilevyjen vaikutuksesta, välilevypullistumasta kun loukkaantunut välilevy painuu taaksepäin iskias hermoon ja aiheuttaa painetta hermoon. Paine iskias hermoon tekee että hermo puristuu ja aiheuttaa säteilevää kipua lantioselästä alas jalkaan, kipu voi myös mennä jalkaterään asti. .

Kipu voi voimistua esim. voimakkaasta yskästä, rasituksesta tai kuormituksesta. Iskias aiheuttaa usein heikentynyttä voimaa jalassa, heikentyneitä refleksejä ja myös tunnottomuutta.

Jos vaivat johtuvat hermoon kohdistuvasta paineesta vaikuttamatta välilevyihin puhutaan yleensä "vale iskiaksesta". Vale iskias merkitsee sitä että iskias hermo vaikuttuu, mutta ei loukkaantuneesta välilevystä vaan muista syistä johtuvasta paineesta hermoa kohden, usein se johtuu esim. jäykästä linkan lihaksesta.

Stabiloiva selkätuki toimii usein kivunlievittäjänä iskias-vaivoihin. Moni jolla on iskias vaiva saa lisää kipua kylminä vuodenaikoina, lämmittävä ja stabilisoiva selkätuki on usein suosittu iskias- vaivoihin.