Hyperextension kyynärpäässä | Rehaboteket

Hyperextension kyynärpäässä

Hyperextension kyynärnivelessä tarkoittaa että kyynärpää yliojentuu enemmän kuin normaali venytysalue. Yliojennusproblematiikka (hyperextension) särkee usein intensiivisesti kun kyynärnivel on täysin ojennettu.

Toistuva hyperextension kyynärnivelessä johtaa usein pysyviin hyperextensionvaivoihin joissa nivelside vaikuttuu kyynärnivelessä. Hyperextension kyynärpäässä iskee usein urheiluaktiivisiin henkilöihin ja erityisesti käsipallo- ja jalkapallomaalivahteihin jotka jatkuvasti estävät laukauksia käsivarsilla ottelujen ja harjoituksien aikana. Vamma esiintyy kun pelastus tapahtuu spontaanisti vaistonvaraisesti ja pelastus tapahtuu kun lihakset kyynärnivelessä eivät ole täysin jännityneet ja kun pallon voima pakottaa kyynärnivelen normaalin ulomman asennon ulkopuolelle niin sanottu hyperextension. 

Hyperextension kyynärpäässä voi myös esiintyä kaatumisien yhteydessä tai voimakkaassa kontaktilajeja harrastaessa esim. amerikkalainen jalkapallo. 

Tärkeää kyynärnivelen vaivoissa on ehkäistä hyperextensionia kyynärpäässä, oikea tuki ehkäisee tai poistaa kokonaan riskin saada yliojennuksen ja sitä voi käyttää kaikissa tilanteissa joissa yliojennus kyynärpäässä on suurempi esim. harjoituksissa ja otteluissa.