Kierokaulaisuus

Kierokaulaisuus johtuu suuresta niskan ylikuormituksesta ja johtuu usein huonosta asennosta tietokoneen tai älypuhelimen edessä. Kun käyttää älypuhelinta kehon edessä keho ja pää taipuu eteenpäin kehon eteen ja aiheuttaa suuren ylikuormituksen n.s. kierokaulaisuuden.

Ylikuormistus niskassa voi aiheuttaa lisäpainoa niskalle noin 12-20 kg. Ongelma meidän muuttuneella elämäntyylillä on että monet istuvat puhelimien kanssa monta tuntia päivässä ja riskeeraavat vaativia vaivoja kuten kipuja niskassa, kipuja olkapään alueella ja ylemmässä  selkälihaksistossa. 

Jännitysvaivat niskassa/selässä johtuvat usein vinokuormituksesta. Jos asentoa ei muuta on riski että saa ongelmia jotka kehittyvät pitkäaikaisiksi vaikeastihoidettaviksi vaivoiksi. Ryhti on yksi tärkeimmistä asioista joita tulee ajatella jos kierokaulaisuu vaivaa. Vältä olkapäitten rotaatiota eteenpäin ja yritä asettaa olkapäät korvien korkeudelle. Puhelinta katsellessa käsivarren/ käden ohjata puhelinta eikä  niska / olkapään alue. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.