Lantiokipu raskaana

Noin joka toinen raskaana oleva nainen kärsii lantiokivuista raskauden aikana. Lantiokivut johtuvat usein kehon valmistautumisesta lapsen kantamiseen ja synnytykseen ja niitä sanotaan häpyliitoksen kivuiksi (syfyysikivuiksi). 

Häpyliitosten kivut tarkoittavat sitä että häpyluuliitokset löystyvät ja se johtaa usein vaivoihin. Lantiokivut raskauden aikana voivat esiintyä jo viikosta 18 mutta tavallisinta on että ne esiintyyvät viikko 28 jälkeen.

Lantiokipu saa usein alkunsa intensiivisestä jomottamisesta tai viiltävästä kivusta alaselässä. Kipu voi myös esiintyä paikallisesti lantion ympärillä tai häpyliitoksen alueella

Vaikeitten lantiokivusta johtuvien vaivojen takia raskaana olevan naisen voi olla vaikea kävellä ja lantiokipu voi rajoittaa tulevan äidin liikkumista.

Stabiili lantio lievittää usein kipua erittäin tehokkaasti.

Raskausvyö mahdollistaa ulkopuolista tukea koko lantion alueelle ja toimii usein erittäin hyvin häpyliitoksen kipuihin raskauden aikana

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.