Niskan noidannuoli

Niskan noidannuoli on tavallisesti esiintyvä vaiva tänä päivänä paljon töitä tehdessä tietokoneen ääressä ja älypuhelimien kanssa. Käynnistävä tapahtuma noidannuoleen voi olla äkkiliikkeet, stattinen paikallaan istuminen ratin takana tai epämukava nukkumisasento. Noidannuoli johtuu kramppitilasta niskassa ja särkee liikkeitä tehdessä. Niska tuntuu usein erittäin jäykältä selkeällä "trigger pointilla" niskaa kääntäessä, usein yhteen suuntaan. 

Noidannuolesta kärsivällä on yleistä jännittynyt yhteenvedetty ryhti olkapäät ylöspäin myötävaikuttaakseen siten kivuttomaan asentoon. Noidannuolen kipu lievittyy tehokkaasti jos niskan lihaksiston kuormitus keventyy ja saa lepoa jotta lihaskramppi lieventyy. Useimmilla kipu niskassa menee ohi muutaman päivän tai viikon kuluessa. On tärkeää ajatella esimerkiksi työasentoa ettei saa toistuvia noidannuolen vaivoja. Helpottava kaulatuki on usein erittäin suosittu apuväline tehokkaasti edesauttaakseen sitä että lihaksisto niskassa saa lepoa ja noidannuoli myötävaikuttaa myös paikalliseen lämpöön ongelmaalueella. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.