Nivelsidevamma nilkassa - Heikentynyt stabiliteetti jalassa

Venähtäneet nilkat nivelsidevammoilla kuuluu kaikkein tavallisimpiin urheiluvammoihin, mutta se on vaiva joka vaikuttaa jalan stabiiliuteen sekä urheillessä että arkipäivässä. 

Vamma esiintyy kun astuu vinoon suurella osalla kehonpainoa vammaantuneen jalan päälle, joka taipuu ulospäin normaalin liikealuuen ulkopuolelle ja rasittaa nilkan nivelsiteitä. 

Nilkkavamma iskee melkein aina ulkosyrjän nivelsiteisiin jalassa. Jalan ulkopuolella on pääosin kolme ligamenttia jotka yhdessä myötävaikuttavat jalan perusstabiiliuteen. Joissakin vammoissa monta ligamenttia vaikuttuvat samalla, usein seurauksena on vahvasti huonontunut stabiilius jalassa

Nilkkavammat  jaetaan kolmeen eri kategoriaan vamman mukaan: 

Aste 1: Tavallisesti esiintyvä aste- lievällä nivelsiteitten ulosojennuksella  ja suhteellisen pienellä turvotuksella nivelessä vamman jälkeen. 

Aste 2: Vamma tarkoittaa että nivelsiteet repeävät ja osittain katkeavat. Jalka turpoaa heti vammautumistilanteessa ja vammaantuneelle alueelle tulee värimuutos muutaman päivän kuluessa. 

Aste3: Nivelsiteet repeävät kokonaan. Jalka tulee erittäin instabiiliksi vamman jälkeen ja lisähoito voi olla tarpeen kuntoutuakseen täydellisesti kolmannen asteen vammasta. 

Jos stabiilius jalassa on heikentynyt vamman jälkeen on olemassa tehokkaita nilkkatukia jotka erityisesti stabilisoivat nilkkaa palauttaakseen perusstabiliuden nivelessä. Nilkkatuki on erityisesti konstruoitu tehokkaasti ehkäistäkseen että nivel tulee haitallisiin ääriasentoihin ja on aina valmistettu jäykistä materiaaleista lisävahvistuksilla lisästabiliuden vuoksi. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.