Nyrjähtänyt/Venähtänyt nilkka

Nyrjähdys nilkassa iskee kaikkiin, eliittiurheilijoista tavan kuntoilijoihin ja usein ei edes tarvitse kuntoilla riskeeratakseen nilkan nyrjähdystä.

Nilkan nyrjähdys tapahtuu usein täysin odottamattomasti ja johtuu usein arkipäiväisissä tilanteissa epätasaisesta alustasta ja suhteellisen huonosti stabiloivista kengistä.

Kontaktilajeissa on usein korkea vauhti, intensiiviset startit/ seisahdukset sekä sivuliikkeet jotka usein aiheuttavat vamman, samalla kun pelitoveroit ja urheilutarvikkeet usein ovat syy venähdyksiin.

Nyrjähtänyt/ venähtänyt nilkka merkitsee usein sitä että nilkan nivelside loukkaantuu. Vamma on usein nilkan ulkosyrjän nivelsiteissä, loukkaantumiset nilkan sisäsyrjän  nivelsiteissä ovat harvinaisempia mutta niitäkin esiiintyy.

Vamma merkitsee usein turvotusta nivelessä sekä heikentynyttä funktiota ja liikkuvuutta. Usein nivelsiteessä tapahtuu värin muutosta nopeasti vahinkotapauksen jälkeen. 

On tärkeää hakea apua pätevältä asiantuntijoilta voidakseen sulkea pois vakavammat vammat kuten nilkan murtumat jos kipu ja turvotus ei ole pysähtynyt muutamassa päivässä. 

Nilkkavammojen parantumisessa voi kestää pitkä aika ja uusien vammojen riski on suuri koska ulospäin taipunut  nivelside pysyy ulostaivutettuna ja johtaa usein pysyvään heikentymiseen nilkan sivuttaisessa stabiliudessa. 

Tänään monia tehokkaita nilkkatukia on saatavissa jotka tehokkaasti stabiloivat niveliä tarpeen mukaan kun tarvitsee lisästabiliteettiä. Nilkkatuet ovat erityisesti kehitetyt stabiloidakseen nyrjähtänyttä/ venähtänyttä nilkkaa riippumatta siitä onko vamma ulkosyrjän tai  tai sisäsyrjän nivelsiteissä. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.