Olkapään sijoiltaanmeno - Olkapään luksaatio

Olkapäänivel on kehon liikkuvin nivel laajalla liikeradalla. Olkapää menee sijoiltaan (olkapään luksaatio) kun olkavarsi siirtyy voimalla normaalista asennostaan olkapäänivelessä. 

Vamma on usein traumaattinen ja se liittyy ainaäärimmäiseen kipuun ja instabiliuteen kunnes olkapää on taas asetettu normaaliin sijaintiin. Olkapään sijoiltaanmeno on melko tavallinen vamma urheiluissa joissa on voimakas kehokontakti usein yhdistettynä korkeaintensiivisyyteen aktiviteeteissä esim. jääkiekossa, jalkapallossa, käsipallossa ja  ratsastuksessa. 

Olkapää menee useammin sijoiltaan eteenpäin-alaspäin ja sijoiltaan meno on usein toistuvaa. Sijoiltaanmeno taaksepäin on huomattavasti harvinaisempaa, mutta sitä tapahtuu myös. 

Traumaattiset sijoiltaanmenot tulee lääkärin aina hoitaa, joka asettaa olkapään paikalleen. 

Esiintyy niin sanottuja olkapäänivelen subluksaatioita, subluksaatio on kevyempi muoto  sijoiltaanmenosta jolloin olkapää vain osittain siirretään normaalista olkapäänivelen sijainnista. Subluksaatio on luksaation lievempi muoto. Harvoin tarvitsee subluksaatiossa uudellen asettaa olkapäätä paikoilleen koska se asettaa itse itsensä paikalleen. Subluksuaatio vaikuttaa olkapäitten nivelsiteisiin ja voi ajan mittaan johtaa luksaatioon jos oikeaa kuntoutusta, harjoitusta ja hoitoa ei aloiteta. 

Sijoiltaan mennyt olkapää vaikuttaa olkapäänivelen ligamenttiin joka koostuu olkapään stabiiliisuuden pohjasta, jos  nivelsiteet venyvät tai katkeavat sijoiltaanmenon yhteydessä on suuri riski että olkapäännivel saa pysyvästi  huonomman stabiliuden lisäkuormituksella ja liikkuvuudella. 

Stabilisoiva olkapäätuki jossa on mahdollisuus kontrolloituun liikkeittenkontrolliin antaa usein erittäin hyvät tulokset ja mahdollistaa hyvän perusstabiliuden vammaantuneelle olkapäälle sekä ehkäisee että olkapää ei joudu tilanteisiin jotka tekevät siitä instabiilimman. Olkapäätuet antavat myös kompressiota koko olkapään ylle. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.