Peukalon nivelrikko

Peukalo on eittäin tärkeä käden otekykyyn ja sitä käytetään jatkuvati kättä käyttäessä.

Kivut peukalon perusnivelessä ovat erittäin yleisiä ja ne vaikuttavat käden normaaliin otekykyyn. Kivut peukalossa aiheutuvat usein artroosista peukalon perusnivelessä.

Nivelrikko peukalossa merkitsee sitä että liukupinta, rustokudos peukalossa huononee ja  hajoittuu. Rustokudos peukalossa edesauttaa nivelten normaalia toimintaa ja mahdollistaa normaalin liikuntakyvyn peukalossa, joka johtaa siihen että peukaloa voi helposti ja kivuttomasti käyttää. Artroosia peukalossa sanotaan myös nivelrikoksi. Peukalo saa heikentyneen ponnahduksen kyvyn artroosivaivojen yhteydessä. 

Artroosi peukalossa alkaa usein kivulla, jotka useimmiten esiintyvät peukaloa paljon käyttäessä. Peukalo saa usein heikentyneen voiman ja se ennen kaikkea kun peukaloa käytetään etusormen kanssa- niin sanottua peukalo- etusormiotetta joka on erittäin keskeinen käden otteessa. Artroosi peukalossa vaikuttaa momentteihin kuten esimerkiksi ovien avaamiseen avaimella, sekä vaikea että kivulias momentti.

Artroosiin peukalossa stabilisoiva peukalotuki auttaa erittäin tehokkaasti. Peukalotuki vaikuttaa ulkopuoliseen stabilisointiin ja edesauttaa normaalia funktionaalista otetta. Peukalotuki vaikuttaa myös yhteen muuhun funktionaaliseen peukalo- etusormiotteeseen joka usein vaikuttuu peukalon artroosissa. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.