PFPS Patello

PFPS, Patellofemoraalinen kipusyndrooma on kiputila, polvilumpion takana tai alla ja esiintyy usein urheillessa tai kuntoillessa. 

Vaivat ovat usein yhteydessä rustovammoihin polvilumpion liukupinnassa reisiluuta vasten ja kipu voi esiintyä polvilumpion takana, alla tai sivulla. Vaivat voivat johtua vaikutteesta polvilumpion takapuoleen jossa on rustopinta.  Ruston pitää normaalisti olla liukas ja kova.

PFPS oireilla rusto voi löysentyä, joka aiheuttaa huonontuneen liukukyvyn reisiluuta vasten seurauksena. PFPS voi myös johtua ylikuormituksesta/tulehduksesta polvinivelen rakenteessa polvilumpion ympärillä. Polvilumpio on kiinnitetty polvilumpion jänteeseen ja vaikuttuu heti voimakkaan kuormitukseen kohdistuessa edessä olevaan reisilihakseen. 

Kipu esiintuu usein reisilihasta aktivoidessa ja voimistuu usein rappuja ylös ja alas kiivetessä tai juoksussa yla tai alamäessä. Helpottava  polviortoosi myötävaikuttaa vaivojen lieventämiseen. 

Funktio joka asettaa painetta polvilumpion jänteen kohdalle polvilumpion alle "nostaa" polvilumpiota lievästi reisiluusta ja lievittää usein heti kitkavaivoja. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.