Polvilumpion sijoiltaanmeno (Patella luxaatio) | Rehaboteket

Polvilumpion sijoiltaanmeno (Patella luxaatio)

Polvilumpion sijoiltaanmeno

Polvilumpion sijoiltaanmeno n.s. patella luksaatio merkitsee että polvilumpio pakotetaan normaalin työalueen ulkopuolelle. Polvilumpion luksaatio tarkoittaa usein laajoja pehmytkudosvammoja  polvinivelessä usein repeytymiä polven kapselissa. Polvilumpion sijoiltaanmeno tulee aina hoitaa pätevä henkilö sairaalassa. 
Syy polvilumpion luksaatioon aikuisilla on usein voimakas väkivalta polvilumpion sivulle joka kiertää polvilumpion sijoiltaan. 
Nuoremmille henkilöille kehittymättömillä polvilumpioilla tarvitaan usein paljon vähemmän väkivaltaa aiheuttaakseen sijoiltaanmenon, tämä johtuu usein siitä että kehittymätön polvilumpio on litteämpi kuin polvilumpio joka liikkuu normaalin liikumisalueen ulkopuolella. 
Sijoiltaanmeno voi johtua siitä että henkilö aktiviteetin aikana muuttaa liikumisen suuntaa ja ojentaa jalkaa. Polvilumpion sijoiltaanmeno tapahtuu usein ulospäin kehosta.
Vammasta tulee intensiivistä kipua polvilumpioon ja turvotusta, arkuutta ja heikentynyttä liikkuvuutta polvinivelessä. 
Polvilumpio voi osittain mennä sijoiltaan n.s. subluksaatio usein vähemmän laajoilla pehmytkudosvaurioilla seurauksena. 
Polvilumpiota stabiloiva  ortoosi myötävaikuttaa tehokkaaseen polvilumpion perusstabilointiin ja siinä on aina mukautettava polvilumpionpelotti joka tehokkaasti antaa jatkuvaa polvilumpion tukea.