Rasvapatjan surkastuminen / Fat pad syndrome

Rasvapatja kantaluun alla on tärkeä jalan normaalin iskunvaimennuksen osa. Normaali askel merkitsee usein voimakasta kantapään alustaan asettamista ja voi kohdistaa suurta kuormitusta kantapäähän. 

Rasvapatjan surkastuminen on erityisen tavallista explosiivisissa urheiluissa esimerkiksi yleisurheilussa, käsipallossa jajalkapallossa jossa kantapään kuormitus hypätessa, laskeutuessa ja temponvaihdoissa on suuri ja usein laukaiseva tekijä vaivoihin.

Lisätekijä joka voi vaikuttaa on kengänvalinta. Monet valitsevat urheilukengät tietyillä funktioilla esimerkiksi matalalla painolla, naulakengät etc. tietylle urheilulajille, mutta harvoin nämä kengät ovat anatomisesti optimaaliset kengät intensiivisille treeneille.

Stabilisoiva kantakuppi edesauttaa kantaluun tehokasta iskunvaimennusta  ja vaikuttaa usein suorana kivunlievittäjänä rasvapatjan surkastumiseen. Kantakuppi tukee myös rasvapatjaa kantaluun alla sekä ehkäisee että rasvapatja kasvaa leveyttä. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.