Selkäkipu

Selkäkivuista kärsii 70%  ihmisistä jossakin vaiheessa elämää. Selkäkivuista kärsii kaikki ammattiryhmät, selkäkivut ovat yhtä yleisiä sekä toimistossa että rakennustyömaalla.

Selkään kohdistuu päivittäin suurta kuormitusta nostoissa ja raskaammissa ponnistuksissa, mutta staattinen työ tietokoneen ääressä ja väärässä asennossa paikallaan istuminen aiheuttaa myös suurissa määrin vaivoja.

Selkäkipu tuntuu usein paikallisesti alaselässä ja voi olla suora syy paikallisiin tulehduksiin lihaksissa tai jänteitten kiinnityskohdissa lantioselässä. Kivun yhteydessä tuntuu usein myös jäykkyyttä alaselässä.  

Jäykkyyden ja kivun yhdistelmä johtaa usein vinoon kuormitukseen saavuttaakseen kivuttomuuden funktionaalisella tavalla. Vääränlainen kuormitus voi aiheuttaa muitakin ylikuormitusvammoja selässä ja sitä pitäisi välttää niin paljon kuin mahdollista. 

Selkätuki antaa tehokasta tukea ongelmaalueelle ja sitä voi käyttää tietyissä tilanteissa kun on odotettavissa että kuormitus lisääntyy esim. selkää treenatessa tietyllä tavalla tai raskaita nostoja tehdessä. Selkätuki ehkäisee tehokkaasti väärää kuormitusta kivun vaivatessa ja sitä voi käyttää huomaamatta vaatteiden alla. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.