Solisluun murtuma

Solisluun vammat esiintyvät usein korkea intensiivisissä aktiviteeteissä, vammat johtuvat usein traumaattisista kaatumisista suoraan olkapäätä ja solisluuta vasten. 

Urheilussa kontaktilajeissa ovat yliedustettuja esim. hiihto, ratsastus ja pyöräily. Työvammoissa ja arkitilanteissa loukkaantuminen tapahtuu yleensä kaatumisissa tai onnettomuuksissa. 

Vamma on usein murtuma solisluussa ja se on erittäin kivulias, usein välittömästi esiintyy turvotusta loukkaantuneella alueella onnettomuustilanteessa ja parantumisvaiheessa. 

Vamman jälkeen ja parantumisvaiheessa loukkaantunut tuntee usein napsautuksia solisluussa, napsautukset johtuvat liikkeestä murtumassa ja häviävät heti kun murtuma paranee. 

Murtuma solisluussa pitää immobilisoida vähentääkseen liikkuvuutta alueella, immobilisointi antaa välitöntä kivunlievitystä, mutta sen pitää sallia liikkuvuutta ongelmaalueen alla. 

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.