Epävakaa nilkka
Markkinoiden laajimmasta valikoimasta epävakaiden nilkkojen hoitoon löytyy aina useita erilaisia vaihtoehtoisia tuotteita ongelmiin. Mallista riippumatta kaikissa tuotteissa on stabiloivia toimintoja, jotka lisäävät nilkan perusvakautta tilanteesta riippumatta jokapäiväisessä elämässä, työpaikalla tai urheilussa ja liikunnassa.
Vamma
Epävakaa nilkka
Estabiiliin nilkkaan liittyvät ongelmat johtavat usein lisääntyneeseen epävarmuuteen kuormitettaessa epätasaisilla pinnoilla, korkeammilla intensiteeteillä ja liikunnan aikana. Tämä voi johtaa lisääntyneeseen kipuun, turvotukseen ja joissakin tapauksissa toimintakyvyn heikkenemiseen. Epävakaus voi johtua nivelsidevammasta, ja vamma syntyy usein vakavammasta nyrjähdyksestä, jossa nilkkaa kuormitetaan normaalia liikerataa enemmän ja nilkan stabiloivat rakenteet venyvät tai murtuvat. Venyneet rakenteet aiheuttavat nilkkaan lisääntynyttä liikettä, jonka seurauksena nilkka tuntuu epävakaalta. Fysioterapeutti voi auttaa sinua tunnistamaan erityisongelman, mikä on hyvän kuntoutuksen edellytys, ja laatimaan yksilöllisen harjoitusohjelman nilkan ympärillä olevien lihasten vahvistamiseksi ja nilkan liikkuvuuden parantamiseksi. Lievissä tapauksissa lepo ja fysioterapia voivat riittää palauttamaan nivelen alkuperäisen stabiliteetin. Epävakauden tai pysyvien ongelmien aikana epävakaalle nilkalle on saatavilla useita erilaisia tukia. Tuet auttavat luomaan edelleen ulkoisen tuen nilkan ympärille, ja niitä voidaan säätää mukautumaan kunkin käyttäjän yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Mitä on tärkeää ottaa huomioon, kun valitset nilkkatukea epävakaaseen nilkkaan?
Koska nilkkatukea käytetään usein jokapäiväisissä tilanteissa, on tärkeää löytää tarpeeseen nähden oikea tuki. Työympäristö, jossa on epätasaisia pintoja metsissä ja pelloilla, asettaa tuotteelle suurempia vaatimuksia kuin jos työympäristö on toimistossa tasaisilla pinnoilla rauhallisessa, hallitussa tahdissa
Vakausprofiili
Antaako nilkkatuki oikean määrän tukea tarpeisiisi nähden. Tavoitteena on luoda riittävä tuki, joka on mahdollisimman joustava. Yksinkertaisemmat joustavat hihnat antavat aina vähemmän tukea kuin vakaammat mallit, joissa on lastat ja hihnajärjestelmät. Laajoissa ongelmissa tai korkeaintensiteettisessä urheilussa ja liikunnassa epätasaisilla alustoilla tarvitaan yleensä vakaampi malli kuin jokapäiväisessä käytössä.
Säätömahdollisuudet
Koska tuen määrän tarve vaihtelee usein toiminnan ja pinnan mukaan, on suuri etu, jos nilkkatuen säätömahdollisuudet ovat hyvät. Säätömahdollisuudet mahdollistavat tuen määrän muuttamisen ja antavat nilkkatukeen laajemmat käyttömahdollisuudet, kun tuen määrää voidaan muuttaa kulloisenkin tarpeen mukaan.
Ketteryys
Kaikki nilkkasuojat on suunniteltu käytettäväksi tavallisissa kengissä, mutta kenkävalinnasta riippuen jotkin mallit saattavat viedä enemmän tilaa kuin toiset. Arkijalkineisiin tarvitaan yleensä joustavampi suoja, jossa on vähemmän vakautta mutta enemmän joustavuutta. Nilkkasuojan valinta on aina kompromissi vakauden ja joustavuuden välillä.
Usein kysytyt kysymykset
Nilkkatuen tehtävänä on luoda ulkoista vakautta nilkan ympärille, jotta vältytään uusilta nyrjähdyksiltä. Monissa tapauksissa puristustuki koetaan mukavaksi lisääntyneen epävakauden kanssa, mutta kun tarvitaan enemmän tukea vaativampiin kuormituksiin, tarvitaan yleensä nilkan puristuksen ja vakauden yhdistelmä
Kengän valinta on yksi tärkeimmistä tekijöistä vakauden lisäämiseksi. Vältä liian kapeita kenkiä ja liian korkeita korkoja, jotka voivat joissakin tapauksissa pahentaa epävakautta kengän rakenteen vuoksi. Perussääntö kenkien valinnassa on, että pohjallisen pohjan tulisi mieluiten olla jalkaterää leveämpi, jotta kävelylle saadaan mahdollisimman vakaa pohja. Kengän kantapääkuppi ja vääntöjäykkyys auttavat myös pitämään jalan vakaampana jo ennestään vakaan pohjallisen päällä.
Kyllä, vakaampi pohja auttaa lisäämään jalkaterän vakautta, mutta silloin pohja on sijoitettava suhteellisen vakaaseen kenkään. Epävakaa kenkä ei anna jalalle haluttua tukea riippumatta siitä, onko kengässä vakaa pohja vai ei.