Hyppääjän polvi | Rehaboteket

Hyppääjän polvi

Hyppääjän polvi on suhteellisen tavallinen urheiluvamma joka usein iskee henkilöihin jotka treenaavat ja kilpailevat räjähtävässä urheilussa esim. yleisurheilussa hyppylajeissa. sulkapallossa ja painonnostossa y.m. 

Hyppääjän polvi on vamma polvilumpion liitteessä polvilumpionjänteessä joka kulkee polvinivlen etupuolella. Polvilumpion jänne on kiinni edessä olevassa pohjelihaksessa ja hyppääjän polvi särkee usein runsaalla pohjelihaksen kuormituksella joka on edellytys explosiivisissa urheilulajeissa. Vamma on halkeama polvilumpiojänteessä usein alaosassa kiinnikekohtaa polvilumpion kiinnityskohdassa, Repeytymä myötävaikuttaa tulehdukseen vammaalueella ja myötävaikuttaa toistuvaan kipuun lisääntyneellä jännityksellä edessä oleva pohjelihaksen. Edessä oleva pohjelihas on tärkeä polvinivelen liikkeessä hyppääjän polvi on usein vaivaa esim kun kävelee ylös- ja alaspäin rappukäytävissä ja edessä oleva pohjelihas jännittyy enemmän. Kivun voi helposti paikallistaa polvilumpion alakärkeen ja se vaivaa myös polvilumpion takana. 

Hyppääjän polvi vaatii usein lepokauden jotta tulehdus ja repeämä saisi mahdollisuuden parantua. Parantumisen aikana tulisi välttää explosiivisia momentteja. 

Kuormitusta keventävällä polvituella joka on  erityisesti kehitetty helpottamaan hyppääjän polvea varten on lieventävä polvilumpiopelotti joka tehokkaasti painaa polvilumpionjännettä antaakseen lievitystä ongelmaalueelle.